Stödprojekt Uppsala Cancerfond
Projekt 2024
Exempel på forskningsprojekt som stöds under 2024.
Exempel på forskningsprojekt som stöds under 2024
Stiftelsen bidrar till forskningsutvecklingen tillsammans med andra parter såsom Uppsala Universitet, Cancerfonden, Selanders Stiftelse och Lions cancerforskningsfond m fl.
Tillägg av strålbehandling vid oligometastaserande lungcancer?
Lungcancer är den cancersjukdom som dödar flest människor i både Sverige och globalt. En liten del av patienterna med spridd lungcancer har bara en eller ett fåtal metastaser, s.k. oligometastaserad sjukdom. Hos dessa patienter har man i tidigare studier sett att det förutom att ge palliativ medicinsk behandling kan löna sig att ge riktad strålbehandling mot metastaserna. Dessa studier har dock varit relativt små och har inte innefattat patienter som har fått de senaste medicinska behandlingarna. Syftet med denna studie är att utröna om tillägg av strålbehandling till patienter med oligometastaserad lungcancer kan förlänga överlevnaden jämfört med enbart medicinsk behandling.
Stora variationer av behandlingssvar vid ändtarmscancer
Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste tumören. Stora framsteg har gjorts i behandlingen, där studier utgångna från Uppsala bidragit till bättre resultat. Inte minst en nyligen analyserad studie vid lokalt avancerad ändtarmscancer (RAPIDO-studien) har förbättrat resultaten och påverkat rutinerna. Pågående studier kan förhoppningsvis fortsätta förbättra för patienterna. Under många år har vi i Uppsala samlat blod och tumörsmaterial från patienterna, vilket används i forskningen för att bättre kunna bedöma om det finns behov av viss behandling, exempelvis före eller efter en operation, och om den i så fall har tillräckligt god effekt på tumören. Vad är det exempelvis som gör att vissa ändtarmscancrar kan försvinna helt på strålbehandling så att en operation inte behövs eller att vissa patienter med spridd sjukdom har ett så aggressivt förlopp att de inte hinner starta tumörkontrollerade behandling.
Mer kunskap krävs kring immunterapi vid cancer
Immunterapi av cancer är en behandlingsmetod som blir alltmer framgångsrik. CAR celler är en ny utveckling inom immunterapi vilket innebär genetisk förstärkning av T-celler för att få dem att effektivt känna igen tumörceller. Genetiskt förstärkta T celler är särskilt lämpade för B cells tumörer dvs lymfom och leukemier och har där visat viktiga kliniska effekter. I denna studie vill vi analysera blodprover och tumörmaterial från patienter som behandlats med CAR celler i en studie i Uppsala för att lära oss mer om vilka patienter som har effekt och varför.
Kartläggning av biverkningar av strålterapi
Hodgkins lymfom behandlas med cellgifter och strålbehandling. Strålbehandlingen medför risk för sena biverkningar, som hjärt-/kärlsjukdomar, lungsjukdomar och annan cancer. Tidiga markörer för biverkningarna saknas. Kunskap om huruvida patienten själv kan förbättra situationen med fysisk träning saknas också. På Skandionkliniken behandlas patienter med protonterapi, som ger lägre dos till friska vävnader. Dels undersöker vi vilka biverkningar patienter får efter strålbehandling. Vidare studerar vi sambandet mellan genetik och strålbehandlingsbiverkningar. Dessutom analyserar vi om proteiner i blodet påverkar biverkningarna. Syftet är att hitta riskfaktorer för att skräddarsy behandlingen. Fysisk träning efter avslutad behandling studeras i en randomiserad studie. Slutligen studerar vi protonterapi i en klinisk behandlingsstudie.ehandlingsstudie.
Mera av individualiserade behandlingar vid blodcancer?
Cancer är en sjukdom där patienter även med en och samma diagnos uppvisar stora skillnader i hur den yttrar sig. Vissa patienter med en och samma diagnos svarar bra på en viss sorts behandling men inte på en annan. Vi har en metod för mycket detaljerad kartläggning av proteiner i blodet som kan urskilja undergrupper av patienter med olika prognos och förutsättningar för att svara på en viss typ av behandling, vilket kan hjälpa till att styra behandlingar bättre. Vi fokuserar i det här projektet på att förbättra behandling för patienter med follikulärt lymfom, vilket är en typ av blodcancer.